top of page

Élménybeszámoló – Szeminárium Németország, Münchberg

Július 16-17-én lezajlott a németországi jiu-jitsu találkozó. A két napos szeminárium alkalmával 3 igen magas övfokozatú mestertől tanulhattunk:Rainer Grytt 8 dan, Andreas Lorenz 6 dan, Kovács Károly szintén 6 danos mesterek felváltva tartották meg kurzusaikat.

A rendezvénynek a Német Jiu-jitsu Unió münchbergi edzőterme adott helyet. Irigylésre méltó dojo: az egész épület a klub tulajdona, tágas tatamiteremmel és öltözőkkel van felszerelve, ahol minden a sportolók érdekeit szolgálja. Az emeleten külön található a konyha, és külön az étkező helyiség, ezek mellett egy beltéri balkon nyújt jobb rálátást a szőnyegen folyó munkára. A dojoban a tatamiktól kissé hátrébb hűtők és hát németek révén…sörcsap.

Pénteken indultunk heten, kisbusszal a Központi Budo Akadémiától, és amikor a 800 km-es út után fáradtan megérkeztünk, akkor szeretettel és örömmel fogadtak bennünket mind a korábbi szemináriumokról megismert külföldi barátok, mind a szemináriumot lebonyolító új edzőtársak. Este kényelmesen megvacsoráztunk a vendéglátóinkkal, majd a hajnalba nyúló, jól eső sok beszélgetés és még több nevetés után a tatamiteremben aludtunk, hálózsákokban. A reggeli után elpakoltuk a holminkat a szőnyegről, és kezdődhetett a maratoni szeminárium.

Mindhárom mester nagy szeretettel fordult a tanulni érkezett tanítványok felé. A jitsukák pedig mind egy szálig nagy tisztelettel hallgatták és figyelték a szemináriumvezetőket. Természetesen mindegyik mesternek megvan a maga kiforrott oktatási stílusa, ilyenkor feladat az is, hogy megragadjuk a fonalat, és ráhangolódjunk az oktató oktatási ritmusára, ami szerencsére szinte rögtön a bemelegítést követően sikerült is.

Az egymásba nyúló etapok fárasztóak voltak ugyan, állóképességet és nagyfokú koncentrációt igényeltek, de mindezek mellett mindhárom mester részéről megvolt a humor, a játékosság, pont annyi, amennyi a munka komolyságán még nem változtatott, de lendületet adott hozzá. Rainer Grytt Travoltát idéző mozdulataival könnyen megjegyezhetővé tette az adott technikákat, és mosolyt csalt a feszülten figyelők arcára, akik közt gyerekek is voltak szép számmal. Andreas pont a gyerekek kedvéért mutatta be a technikákat lassított felvételt imitálva. Derű és komolyság egyszerre voltak jelen a tatamin.

A szünetekben kaptunk gyümölcsöt és frissítőt, egy kis energiapótlást a következő felvonáshoz.

Kovács Károly shihannak, rendkívüli módszerességével, pörgősségével, és bőséges elméleti magyarázataival újfent sikerült lenyűgöznie német jitsus társainkat. Különösen, amikor pihenésképp mesélt, és gondolatunkat visszakanyarította a tradíciók, a szamurájok és a kardjuk felé, majd tartott egy kis bemutatót, amely során Marci, a tolmácsunk, az egyik pillanatban még a mester szavait fordította németre, a következőben pedig már a gyorsan vágó és suhogó kard elől tért ki. Az éles példát követően mindenki sokkal tudatosabban gyakorolta a kitérést, amit játékos formában, övvel vágva gyakoroltunk. A két nap során mind a három shihantól volt lehetőségünk hasznos, illetve alkalmazható technikákat tanulnunk, aminek a legmegbízhatóbb jeleként a meggyötört izületeink és elharapódzó izomlázunk ellenére még vasárnap délután is jó kedvűen álltunk fel a tatamira.

Tanulni vágyással és a mihamarabbi viszontlátás örömével tekintünk a legközelebbi nemzetközi szeminárium elébe, amely során szeptemberben újra Twistringenbe vezet az utunk.

35 megtekintés
bottom of page