top of page

Memento 4. rész

A Shihannal készült rövid interjún témába került a 2018/2019-es év edzései. Megkérdeztem, hogy szeretne-e változtatni az edzéseken és ha igen, miben változtatna az edzések menetén ebben a tanévben. A következő választ kaptam:

"Az edzések mindig változnak. Felbukkannak új ötletek, megoldások. Jelenleg az övanyag áll reform alatt. Kidobom mindazt, ami nem vált be az évek alatt és behozom azokat, amik hasznosak. Az akadémia hitvallásában is olvasható, hogy nyitott az újra, ami belefér a jitsu a Budó értékrendjébe.

Az utóbbi évtizedben a földharc küzdelmi elemei a rengeteg versenynek köszönhetően hatalmasat fejlődtek. Mi abszolút küzdelem centrikusak vagyunk, ezért ez nagyon érdekel bennünket. Különösen alkalmas a sérültebbek szinten tartására. Versenyeztünk, tanultunk benne sokat, sőt, külön edzésidőt, szakosztályt állítottunk rá. Ideje beállítani a rendszerbe a kipróbált technikákat.

A fegyverek közül a katana a kenjitsu és az egyszerűbbek közül a sai nyert térhódítást nálunk. Most már rendszeresnek mondhatóak a kendó edzések régi ismereteim alapján, de Horváth Ákos sensei is nagy segítség ebben. Ezeket is rendszerezni kell az átláthatóság miatt, de a fejlődés szempontjából is szükség van erre.

Az edzések mindig kemények, de egy–két éve behoztam a küzdelem közbeni erősítéseket és ezzel az erőállóképesség szintjét is emelni tudtuk, Ehhez kell majd a speciális anyagot kidolgozni. Ismét készülnek a felvételek és visszajátszásuk az edzésekről. Ez sokat fog segíteni a technikák rögzülésében, finomításában.

Szóval, változunk folyamatosan, de egy ,,akadémiának" ez a dolga."

Kovács Károly Shihan

35 megtekintés
bottom of page