top of page

Adventi időszak jitsu módra 3.

Záró rész az otthoni készülődések közepette. Olvassátok és gondolkozzatok rajta.

Sokszor látni és hallani egy másik kifejezést, ami kicsit fura: HARCMŰVÉSZET. Hogy kapcsolódik ez Hozzád, Shihan?

"Köszönöm, sehogy.:) Jókat szoktam nevetni ezen a harcművészeti elnevezésen is, bár tökéletesen tudom, mennyire sokaknak fontos ez a forma. Sajnálom, de én – és itt szeretnék csak a saját nevemben beszélni - teljesen irreálisnak tartom és képtelenségnek. Na,… kapok majd hideget – meleget megint….

A művészet tágabb értelemben az ember alkotó célú teremtő munkája, míg szűkebb értelemben esztétikai vonalú meghatározás. Azonban, bármelyik oldalról is indulunk, mindenképpen KÜLÖNLEGESEN MAGAS színvonalú tevékenységet értek ez alatt és akire ez ráillik, az nagyon komoly alkotó. Ezt a kifejezést ki kell érdemelni. Ezért kicsit nehéz a számomra bekalibrálni ezt a harcot gyakorlók általánosítására, különösen a mai modernebb extrovertáltabb életünkbe. A legelsők,akikre egyáltalán csak gondolni is mernék, hogy harcművészeti elnevezéssel illethetnék azok a római kori gladiátorok, akik ugye professzionista harcosok voltak és élesben öltek, de komoly hangsúlyt fektettek arra, hogy stílusuk kifinomult és művészi legyen, valamint sugározzon belőlük, kiállásukban is a szellemi felkészültség, elszántság, erő és harmónia. Aki nem így küzdött csak hentesnek tartották. Tudom és érzékelem, hogy az ezt ellenzők rögtön felhozzák a vallási háttér hiányát, de gondoljátok el, megvolt az is csak nem a shinto volt, hanem Mars meg Jupiter és egy sor más istenség, vallási ágazat. Gondolom most megbotránkoztatok sokakat, de képzeld el,amikor egy xxxx versenyen felvonult száz tizenéves gyerek és a hülye szpíker így köszönti őket : és köszöntjük a megjelent harcművészeket….. , az egyiknek éppen az anyja fújta ki az orrát…((( Szóval dobtam egy tiszti hátast és úgy kellett összeszedni a görcstől széthullott tagjaimat. Szerencsétlenségemre éppen bíró voltam, kijött az igazi énem és így szólítottam tatamira szegényeket, hogy Salvador Nagy Tamás Dali művész úr piros oldal, felkészül Picasso és Terry Black. Nem is hívtak többet… Most mit ütögetsz! ? Terry Black is művész nem? Igaz kicsit ,,másként,, ad elő de előadóművészként regisztrált.

Tudod ez a szamuráj kard és minden hozzá fonódó elképzelés, filozófia, elgondolás és érzelmi kötődés egyáltalán nem egy légből kapott dolog. Nagyon is valós megjelenítése annak, hogy hol is állsz ebben a kulimászban. Sportoló vagy, harcművésznek tartod magad vagy a Budo útját járod? Én láttam ,,Harcművészeti versenyen olyan ordibálást és szecskavágást – sajnos többnyire csak ezt – katanával, hogyha ez aratáskor zajlik már kévében állna a határ összes búzája és szegényeknek fogalmuk sem volt miről is szól ez valójában. Nem magamat akarom fényezni, de közel harminc éve igyekszem tanulni a modernebb és a tradicionális Iaido-t ,kenjitsu-t, kendo-t. Pár éve naponta ötkor keltem, mert jött a mester és adott egy órát a házi dojomban. Nem olyan régen pedig egy tradicionális Iaido mestertől és egy másik kendo mestertől vettem tudást frissítő magán edzéseket az egyetemen. Anno meg jártam a fehérvári útra Abe mesterhez. Ez mindenki másnak is adott, élhetnének vele. Múzeum falán a graffiti…brrr…. Szóval, nekem nem jön ez be, de ha valaki ezt és így akarja www.harcmuveszet.hu, hát Istenem miért ne? Egy a lényeg: Mutass egy vágást és megmondom, hogy a hős utcában laksz vagy mestertől tanultál. Működjön, amit csinálsz és kezdetbe ne művész akarj lenni, hanem a Budo útját járd. És amennyiben ezt alázattal is teszi az ember, megbecsülve és megharcolva minden eredményért, onnantól lehet akár Kacskaringós ökörcsapásnak is hívni, de biztos, hogy tisztelni fogják, valamint harmóniába kerül önmagával és a világgal, valamint – itt kockáztatom meg a kijelentést – világával. Nekem ez a Budom. Fura, nehezen emészthető, izzadással teli, néha őrült, ha kell kimosom a mesterem ruháját, edzés után még megyek vágni pár százat, ahelyett, hogy Zsuzsival beszélgetnék este, de az enyém és ha ezt adom tovább, akkor magamból adok és ha elfogadják a tanítványok, akkor telik talán meg a szó tartalommal, hogy shihan. Na, ez a kihívás barátaim az Úrban nem a hasmenés a távolsági buszon..:))! Osu ,mi ? ja! Uff!"

Ui: azt hallottátok, hogy Chuck Norris szóra bírta a Csendes óceánt..???

56 megtekintés
bottom of page