top of page

Marion Tremel DUO szeminárium

Shihan Kovács Károly meghívására a Központi Budo Akadémián tartott edzést sensei Marion Tremel, 3 danos ju-jitsu Duo system Europe és World games bajnok és tanítványa Christian Horvath versenybíró (1dan).

A World Games, a nem olimpiai sportágak játékáról tudni kell, hogy a legnagyobb összefogó nemzetközi szervezeti egység, amely nagyságban és minőségben azonos szinten dolgozik az olimpiai sportágakkal. Kisarkítva, Marion olimpiai bajnoknak tekinthető, Christian Horvath pedig a legmagasabb fokozatú versenybíró a sportágban. Shihan felkérésére Marion a versenyszám rejtelmeibe avatott be minket. Magyarországon inkább a gyo-t lehetne ehhez hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy a kiforrott versenyszabály értékelési rendszere elképesztő precizitást és begyakorlottságot követel a versenyzőktől.

Kiemelt hozadéka ennek a rendszernek, hogy a gyakorlott ju jitsu technikákat a lehető legközelibb helyzetbe állítja a realitással, azaz a jitsu technikákat életközeli helyzetben használja.

Az európai ember számára a versenyzés, vetélkedés jobban megfelel a türelmetlenebb életvitelünknek, ezért ez segít a technikákban való elmélyülésben, relatíve hamar ad eredményességi visszajelzést. A duo systemben a bíró véletlenszerűen kisorsolt támadásfajtára ad utasítást és erre kell azonnal reagálni.

Marion angol nyelvű edzése és egyénisége mindenkit annyira megfogott, hogy záporoztak felé a kérdések és még a messzi vidéki városból edzésre feljárók sem indultak haza. Bár ez csak egy hétköznapi edzés kiemelt eseménye volt, a Sensei a reggelinél reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra találkozunk, mert a csapat habitusa és tudása őket is megragadta.

Ezúton is köszönjük az osztrák mestereknek a magas színvonalú edzést és dolgozunk azon, hogy ez rendszeres találkozások sorát indítsa el.

Köszönjük Marion, Christian! Reméljük mihamarabb újra találkozhatunk!

bottom of page