Élménybeszámoló – Szeminárium Németország, Münchberg

July 26, 2016

Július 16-17-én lezajlott a németországi jiu-jitsu találkozó. A két napos szeminárium alkalmával 3 igen magas övfokozatú mestertől tanulhattunk:Rainer Grytt 8 dan, Andreas Lorenz 6 dan, Kovács Károly szintén 6 danos mesterek felváltva tartották meg kurzusaikat.

 

 

 

 

 

A rendezvénynek a Német Jiu-jitsu Unió münchbergi edzőterme adott helyet. Irigylésre méltó dojo: az egész épület a klub tulajdona, tágas tatamiteremmel és öltözőkkel van felszerelve, ahol minden a sportolók érdekeit szolgálja. Az emeleten külön található a konyha, és külön az étkező helyiség, ezek mellett egy beltéri balkon nyújt jobb rálátást a szőnyegen folyó munkára. A dojoban a tatamiktól kissé hátrébb hűtők és hát németek révén…sörcsap.

Pénteken indultunk heten, kisbusszal a Központi Budo Akadémiától, és amikor a 800 km-es út után fáradtan megérkeztünk, akkor szeretettel és örömmel fogadtak bennünket mind a korábbi szemináriumokról megismert külföldi barátok, mind a szemináriumot lebonyolító új edzőtársak. Este kényelmesen megvacsoráztunk a vendéglátóinkkal, majd a hajnalba nyúló, jól eső sok beszélgetés és még több nevetés után a tatamiteremben aludtunk, hálózsákokban. A reggeli után elpakoltuk a holminkat a szőnyegről, és kezdődhetett a maratoni szeminárium.

Mindhárom mester nagy szeretettel fordult a tanulni érkezett tanítványok felé. A jitsukák pedig mind egy szálig nagy tisztelettel hallgatták és figyelték a szemináriumvezetőket. Természetesen mindegyik mesternek megvan a maga kiforrott oktatási stílusa, ilyenkor feladat az is, hogy megragadjuk a fonalat, és ráhangolódjunk az oktató oktatási ritmusára, ami szerencsére szinte rögtön a bemelegítést követően sikerült is.

Az egymásba nyúló etapok fárasztóak voltak ugyan, állóképességet és nagyfokú koncentrációt igényeltek, de mindezek mellett mindhárom mester részéről megvolt a humor, a játékosság, pont annyi, amennyi a munka komolyságán még nem változtatott, de lendületet adott hozzá. Rainer Grytt Travoltát idéző mozdulataival könnyen megjegyezhetővé tette az adott technikákat, és mosolyt csalt a feszülten figyelők arcára, akik közt gyerekek is voltak szép számmal. Andreas pont a gyerekek kedvéért mutatta be a technikákat lassított felvételt imitálva. Derű és komolyság egyszerre voltak jelen a tatamin.

A szünetekben kaptunk gyümölcsöt és frissítőt, egy kis energiapótlást a következő felvonáshoz.

Kovács Károly shihannak, rendkívüli módszerességével, pörgősségével, és bőséges elméleti magyarázataival újfent sikerült lenyűgöznie német jitsus társainkat. Különösen, amikor pihenésképp mesélt, és gondolatunkat visszakanyarította a tradíciók, a szamurájok és a kardjuk felé, majd tartott egy kis bemutatót, amely során Marci, a tolmácsunk, az egyik pillanatban még a mester szavait fordította németre, a következőben pedig már a gyorsan vágó és suhogó kard elől tért ki. Az éles példát követően mindenki sokkal tudatosabban gyakorolta a kitérést, amit játékos formában, övvel vágva gyakoroltunk. A két nap során mind a három shihantól volt lehetőségünk hasznos, illetve alkalmazható technikákat tanulnunk, aminek a legmegbízhatóbb jeleként a meggyötört izületeink és elharapódzó izomlázunk ellenére még vasárnap délután is jó kedvűen álltunk fel a tatamira.

Tanulni vágyással és a mihamarabbi viszontlátás örömével tekintünk a legközelebbi nemzetközi szeminárium elébe, amely során szeptemberben újra Twistringenbe vezet az utunk.

 

Please reload

Featured Posts

2017 év fotói már a honlapon

December 31, 2017

1/7
Please reload

Recent Posts

January 13, 2020

November 30, 2019

November 26, 2019

October 21, 2019

October 10, 2019

September 26, 2019

September 8, 2019

September 8, 2019

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Kovács Károly +36 30 / 203 0438  | kozponti.budo.akademia@gmail.com | www.facebook.com/budoakademia © 2014 by Budoakadémia