top of page

Mester vizsga, amely történelmet írt

Hat hónap, közel 200 óra, hat terem, kilenc új danos, hét liter átlagban,

négy vizsgáztató mester, 30 dan képviseletében, az út mely messze mutat

és mindehhez a legodaadóbb csapat, amit dicsőség szolgálni.

Hölgyeim és Uraim!

Megszültük, megszületett. Bemutatjuk a KÖZPONTI BUDO AKADÉMIÁT!

Készen van….

Legeza Örs 1 dan

Illés Anna 1 dan

Kovács Marcell 1 dan

Szamkó Ábel 1 dan

Egyed Péter 1 dan

Nagy Krisztián 1 dan

Horváth Gergely 1 dan

Merkert Zoltán 1 dan

Fekete András 1 dan

https://www.youtube.com/results?search_query=k%C3%B6zponti+budo

Elkövetkező cikksorozatunk Shihannal mindezekről fog szólni:

- Szia Shihan! Mondanál ezekről a címszavakról valamit?

- Nehezen. Tudod, amikor olyan érzéseket kell megfogalmaznod, amikről tudod, hogy a szavak messze nem adják vissza mindennek az értékét, akkor jössz rá miért is lenne jó végre a szagos Tv….

No, de az ,, ökörködésen , kívül tartozunk azzal, hogy megpróbáljuk mindezt megfogalmazni.

Tavaly már beleálltunk a dan vizsgákba, de elbukott a projekt. Mindenki érezte, hogy nem érett a gyümölcs még.

Aztán valahogy idén összeállt magától a kép. Teljesen véletlen, hogy az előző generációs barnákat beérték a két éve vizsgázottak és nem egyéni, hanem csapat felkészülés vette kezdetét. Ki kellett tűznünk az időpontot és egyáltalán belőni hat hónapra előre minden gyakorlási időt és lehetőséget.

Gondolj bele. Kilenc ember életét, elfoglaltságát kellett finomra hangolni éspedig úgy, hogy nem mindenki volt eleve ideális partnere a másiknak. A kilenc emberhez hozzá kellett passzítani megfelelő szintű partnereket is.

Továbbá érjen rá mindenki idehaza és külföldön is. Ehhez képest az Atlantisz számítógépeinek finomhangolása kőbányai kőtörés….

- Egyáltalán egy dan vizsga milyen elvekre, milyen követelményekre épül?

- Sohasem szabad elfelejteni, hogy Budo- ról szól mindez, még ha sokat modernizálódtak is a technikák illetve a felkészítő módszerek. A vizsga egy egyensúlyról szól. A MESTERT teljesítő képessége, készsége valamint szellemi és tudati képességeinek csúcsával kell ,,kibocsájtani”.

A vizsga maga ennek megfelelően összetett. A délelőtt a lágyabb ,, energiákról” szól, míg a délután a kemény fizikai aktivitásé.

De ezeken belül is kompenzáljuk a katákat a technikai bizonyítással. Példaként talán a seitei- t hoznám fel, ahol tíz forma után jönnek a kenjjitsu küzdelmi elemei.

Ehhez tartozik egy diplomamunka megírása, ahol bármilyen témát feldolgozhatnak, ami tükrözi gondolkodásukat az elmúlt évek, évtizedek edzéseiről tanultakról, de általában a Budohoz való viszonyukról.

Ezeken kívül pedig az iskola teljes technikai rendszerét keresztmetszetében mutatjuk be és alapelv, hogy minél kevesebb legyen a kötelező anyag, helyet adjunk az egyén mind tágabb szabadságfokának.

Nem klónozott Kovács Károlyokat akarok látni, hanem egyéniségeket. Azt hiszem ez megfelelően sikerült is. Szárnyaljanak mint a karvaly szárnya az emblémánkban.

- Az elv szép, de gondolom a hónapok kemények voltak, hogy mindez kijöjjön?

- Ne is mond! Mind ezek ellenére állandóan oktattam, javítottam. Én is vizsgáztam nem csak ők.

Hat hónapunk volt minderre és törvényszerűen nem tudott mindig mindenki egyszerre ott lenni edzésen. Bizony voltak kemény lemaradások, de szerencsére külön órákkal ezeket mindig be tudtuk pótolni. Én is mindent beáldoztam erre, tudva, hogy aug. 20 után tudom letenni majd csak a lantot.

Eleinte csak szombatonként jöttünk össze, aztán folyamatosan nőtt az igény, ezért belépett a pénteki edzés is , majd azon kaptuk magunkat, hogy kedden csütörtökön normál edzésen, péntek este két órás edzésen, szombat délelőtt két-három órás edzésen találkoztunk.

Ehhez bejött még az internetes oktatás, anyag és gondolatok küldése. Annyi időt töltöttünk együtt, hogy már a párkapcsolatokat is befolyásolta. Amikor vége lett, nem tudtam mit kezdeni magammal szombaton, annyira megszoktam az arcukat a jelenlétüket.

Érdekes statisztikák álltak össze. Hat hónap alatt közel kétszáz ! órát edzettünk hat különböző teremben. Budapesten, Sződön, egyetemen, Ozsváth Bandi termében, adott esetben villanyfény nélkül. Az elején két-három embernek volt ken – je a seitei – hez a vizsgára pedig mindenki ezzel állt fel. Három kamera állás vette mindegyikük mozdulatát kb. 24 óra anyaggal elkészülve.

Olyan szintű volt a begyakorlás és összeszokás szintje, hogy bármelyik szegmensben, bárkit be tudtunk helyettesíteni, amire sajnos akadt is példa. Krisztián két nappal a vizsga előtt sérült meg, konkrétan elrepedt a sarokcsontja. Így Gerihez aznap Merkert Zoli lépett be ukénak és tökéleteset alkottak.

Megjegyzendő, hogy Krisztián egy dan vizsgát egy ilyen dan vizsgát estig egy jajszó nélkül csinált végig. Bekötve, bekenve, merevre fáslizva esve kelve küzdve . Elképesztő volt. Barati sensei a nap végén a saját kardját nyújtotta át neki.

- Shihan jól látom, hogy ez nem csak egy dan vizsga volt, hanem az egyesület vizsgája?

- Zsu ezt nagyon jól gondolod, bár nem így szaladtunk bele. Menet közben derült ki, hogy milyen átfogó és mindenre kiterjedő felépítmény kezdett kinőni a földből .. Meghaladta a lehetőségeinket. Nem a tudásunkat, az rendben volt sőt nagyon is rendben, hanem a hozzá tartozó cargo- t. Mivel nem egy , hanem kilenc fő egyéni sorozataihoz kellett adott esetben egy főre három ukét – partnert bekérni ez ütötte a harmincas létszámot.

A teljes egyesület beállt mindez mögé.

A kékek, zöldek, de mindenki beáldozták a saját felkészülését, hogy partnert tudjanak adni a több emberes küzdelmekhez, támadási sorozatokhoz.

A vizsga napjára meg volt szervezve az ebéd szállítás, a terem berendezése, három kamera volt beállítva, aminek összegét az egyik társunk biztosította, aki éppen felmosta a lépcsőházat is amikor érkeztünk.

A szövetség elnökének egy vendégszobát szerettünk volna adni, de kicsúsztunk az időből és az egyik társunk adta oda a százmilliós lakását. Mondjuk első menetben a Hős utcában álltam meg vele, mert én már csak egy ilyen gazember vagyok. Istenem … az ilyen pillanatokért érdemes élni, látni egy ilyen arcot, amikor felmutattam az egyik befalazott ablakra, hogy e mögött lesz a szobája és nem kell tartania senkitől, ezek csak csendes zombik….

De visszatérve:

Sokan így is több ízben adtak partnert a vizsgázóknak, valamint a danosok közül is jellemző volt a többszöri uke adás. Példának okáért Marci ötször volt fent a nageno katákkal a tatamin, amihez tudni kell, hogy az egész katát megköveteltem nem a felét. Csak egy nage no kata tizenöt percbe került.

Gondolj bele, hiszen ott voltál, láttad, hogy ezen kívül még a támadási sorozatok, kombinációs támadások Iaido, földharc és dobástechnikai rendszerek milyen őrült mennyiségbe lettek begyakorolva és megterhelve mindazzal, hogy mindezt, ahol lehetett teljes erővel, sebességgel kértem. Harcot követeltem, mert harchoz szoktak. Kiabáltam velük ha nem ment. Volt olyan edzés, ahol szabályosan másfél óráig lehordtam a fejükről a hajat is. De akkor és ott ez kellett, hogy áttoljam őket egy holtponton. Meg is lett az eredménye. Mind a kilenc mester át megy a falon ha kell és a dinamit sem robbantja le az övüket a derekukról.

- Shihan, mi az a hét liter???

- Ezt én is táborban tudtam meg és dobtam egy tiszti hátast...

A vizsga kemény volt, embert próbáló. A harmadik danos vizsgámon Németországban nyáron vettem részt és úgy terhelődtem, hogy gít is váltanom kellett annyira átizzadtam.

Ezért is tudom, engedtem, sőt szóltam, hogy toljanak be folyamatosan folyadékot. A vizsga napján is több, mint harminc fok volt egy zárt teremben, plusz a megrekedt pára sem segített bennünket.

Andris számolta ki, hogy a behozott és felhasznált palackok alapján átlagban hét liter folyadék ment át mindenkin, anélkül, hogy wc-re mentek volna.

Megdöbbentő mennyiség és ez is jelzi azt, hogy senki nem spórolt magán semmit, akármennyire összegyűrődött az arcuk.

- Shihan, gyönyörű a danosok öve. Ilyet még nem láttam. Elmondanád mi van rajta?

- Jól néz ki mi?:))

A bal oldalon az egyesület emblémája és filozófiai tartalma lett egy kalligrafikus művész által kanjiba öntve. Anno hónapokig tartott a megalkotása, mert többször leveleznünk kellett valamint történelmi dolgoknak is utánanézni , hogy a legmegfelelőbb leirat jöhessen létre.

A jobb oldalon a mester neve van katakanával leírva. Tudni illik, hogy a katakanát nem szeretem, mert szögletessége , börtönszerű beszorítottsága nem egyezik a szabad szárnyalással.

Ezért megkértem a japán ,,tolmácsunkat,, és a mestert, hogy alkossanak ezzel valamit. Hetekbe tellett, mire ezek elkészültek és a diploma mellé mindenki meg is kapta szabad felhasználásra a saját nevét külön megfestve.

Szóval az övük egy művészi alkotást hord magán.

- Milyen érzések keringtek benned?

- Éhes vagyok és kezdem fárasztónak tartani ezt a riportot…J) Na, jó, értem én ….

Ezt megfogalmazni is nehéz. Amikor ezeket a sorokat kérdezed nemsokkal vagyok túl a kék-zöld vizsgák egyik felkészítő edzésén, szombat délelőtt van. Egy héttel a nyári tábor után és pár héttel a dan vizsga után.

Miért is mondom ezt? Életem legcsodásabb korszaka volt ez a hat hónap, amit a srácokkal tölthettem, de ugyanez jár a most feljövő nemzedéknek is és megint élvezhetem minden pillanatát ennek. Hálás vagyok nekik ezért és érződik, hogy megint összejön egy csapat.

A danosokra visszatérve csodásak mind egytől egyig. És igazi egyéniségek. Szinte semmiben nem hasonlítanak egymáshoz és ez maga a csoda. Mintha egy arborétumban járnál, ahol minden fa más és meg kellene állnod megcsodálni őket külön- külön. Mivel minden pillanatban együtt voltunk, mintha megszültem volna őket. Mindenem odaadnám értük. Mégis - és álszent lennék, ha ezt nem emelném ki – és ez személyes szerencse és olyan élmény, amit mindenkinek csak kívánni tudok, hogy az ember a saját fiára kötheti fel az övet, avathatja mesterré.

Ezt leírni sem lehet, de minden fiamnál és a lányomnál ugyanúgy nagyon tartanom kellett magamat, nehogy meglássák, hogy én is emberből vagyok. Majdnem összecsuklottam.

Tudod, amikor a teljes csapat felált a partnert adó tanítványokkal együtt, úgy néztem rájuk, mint az öreg moha, akinek a szemében mindegyik egy – egy sudár tölgy.

És itt szeretnék még pár szóban megemlékezni arról az alázatról, odaadásról, amit a srácok nyújtottak, azzal, hogy mindent beáldoztak , hogy partnerek lehessenek a danos vizsgán és láttam az arcukon, hogy az eredmény hirdetéskor bár nem ők voltak a rivalda fényben, őszintén örültek a danosok sikerének, mert tudták, hogy ebben ők is ugyanúgy benne voltak.

Most azonban a danosokon a sor, hogy mindezt vissza is adják!

folyt köv. hamarosan

80 megtekintés
bottom of page