top of page

Való a gyerekemnek a judo?

Engedjétek meg kérlek, hogy idézzek Barna Tibor, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Küzdősportok tanszékének vezetőjének egy korábbi nyilatkozatából, melyben arra a kérdésre, miszerint kinek való a birkózás és a cselgáncs? - a következő választ mondta:


"Ezeknek a sportágaknak rendkívüli a személyiségformáló és képességfejlesztő hatása, ezért mindenkinek ajánlom: szerény, visszahúzódó típusú gyerekeknek is, fiúknak, lányoknak egyaránt. A birkózás és a cselgáncs is „valós” küzdősport. Itt valóban a test-test elleni küzdelemé a főszerep, nem pedig az esztétikáé, mint egyes harcművészeteknél, ahol a lényeg, hogy szép mozdulatsorokat mutassanak be. Mind a birkózásban, mind a cselgáncsban a másodperc törtrésze alatt kell dönteni, hogy hogyan reagáljak, hogyan tudom például a másikat olyan helyzetbe hozni, hogy lekerüljön a talajra – meg kell találnom a megfelelő megoldást úgy, hogy közben figyelembe veszem a saját fizikai és lelki tényezőimet. Ezek a helyzetek segítenek kialakítani már a kisgyermekekben is a gyors döntés és a lényeglátás képességét, amikre az élet minden területén igen nagy szükség van.

Ezekben a sportokban állandóan új kihívásoknak van kitéve az ember a mozgás szempontjából, ami rendkívüli módon fejleszti az ügyességet. Ráadásul az egész testet megmozgatják, ami a testsúlyszabályozás, a zsírégetés szempontjából is nagyon jó."


Kitűnő válasz és remek sport. Ajánljuk mi is! Gyertek hozzánk már az ovi judotól fogva edzeni!

28 megtekintés
bottom of page