top of page

Jó tudni

 

Avagy 10 jó tanács kezdőknek (ami inkább 11.)

 

Tatami Mint hal a vízben

 

Második otthonod, szereted, vigyázol rá! Edzés előtt lerakod, edzés után felszeded. Magad előtt két kézzel fogva vidd a tatamit, így nem hajlik meg és nem törik ketté (ha nem bírod el, inkább vigyetek ketten egyet). A tatami felső (tiszta) fele legyen feléd így nem lesz koszos a GI-d. Ne húzd a földön!

01

02

Etikett Gentlemen's Jitsu
 

Ügyelj az etikettre (Dojo v. Tornaterem):  Mindig hajolj meg magasabb rangú megszólítása előtt és a beszélgetés befejezése után. Ha olyan jellegű, köszönd meg a segítséget. Ha Ő kér valamit, válaszolj "Hai" vagy "Osu"-val ("osz") ami igent jelent. Ha magasabb rangú szólít meg, hajolj meg és Hai v. Osu-val jelezd, hogy figyelsz rá, stb. Bővebben a dojo etikettről itt olvashatsz!

Sérülések No pain, no gain

 

Mindig legyen nálad ragtapasz és leokoplast (lábujjtörések, körömbeszakadások) és fogvédő (csak egy kollekciód van belőle). Sérüléseidet mindig jelezd az edződ felé, és igyekezz azokat rögtön kezelni. Sebeidet, sérüléseidet edzés előtt kezeld! (ragtapasz, bandázs, stb)

03

Budo Irodalom

 

Légy érdeklődő, járj utána a dolgoknak, csináld meg az elméleti feladatokat, olvass utána általában a harcművészeteknek, de különösen az általad választott ág múltjának, történetének (szakkönyvek)).

04

"Az győz igazán, aki önmagát legyőzi." Lao Ce

 

Ne csak a tested a szellemedet is edzd! (Meditálj, fejleszd a koncentrációd: kezdetnek nézz meg valamit, csukd be a szemed és próbáld meg felidézni, magad elé képzelni. Edzés után gondold át, hogy mit kaptál az edzéstől! Technikát, élményt, tapasztalatot!

 

 

05

06

A rendszerességről...

 

Ne hagyj ki edzést, mert elmaradsz az egymásra épülő technikákban és a többieket is feltartod. Ne késs, ha mégis, várd meg állásban v. seiza-ban, amíg a mester beenged a terembe v. a tatamira.

 

07

Pár-kapcsolat

Légy jó Uke. (Segítsd a Torit rendes ütéssel, normális rúgással ill. azzal hogy komolyan veszed a feladatod.) Pl.: ha beleugrassz a dobásba azzal nem segíted a munkáját. A jó Uke mindig tudja a Tori anyagát, a technikát amit gyakorol.
 
Matte! Hane, ojigi!

 

Ne késlekedj, minél hamarább hajtsd végre az utasításokat, tanuld meg a parancsszavakat japánul (matte, yame, hane, oijigi, stb.), tudd a technikák, ütő-, rugófelületek, stb. japán nevét.

Szótárt itt találsz!

08

A különbség a kérdésben van

 

Tudd, mit miért teszel, melyik mozdulatot miért csinálod és ne félj segítséget kérni a magasabb rangúaktól. Néma gyereknek anyja se látja fától az erdőt.

09

Rend a lelke

 

Ápoltan, tisztán gyere edzeni. A körmödet mindig tartsd röviden. A teremben használj papucsot, a Gi-d legyen tiszta, tudd megkötni az övedet. 

10

+1

A Budo olyan, mint az élet

 

Légy ura önmagadnak, viselkedj tisztelettel, ne légy türelmetlen, goromba, ordenáré és dolgozz teljes erőbedobással és odafigyeléssel MINDEN edzésen. 

bottom of page