top of page

SuliJudo

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

 

 

Több hónapos előkészület és szervezés eredményeképpen Nyáry Zsigmond igazgató úr a Szent Gellért Általános Iskola és Gimnázium vezetője, valamint shihan Kovács Károly Jiu- Jitsu és judo mester a Központi Budo Akadémia vezetője decemberben közös megbeszélésre ültek le, hogy megvitassák az Akadémia beterjesztését az iskolai tantervbe. 

Az iskolai testnevelés kereteibe illeszkedően a küzdősport oktatás alapelemeit az Akadémia szakemberei, judo és jiu-jitsu edzői végzik el, az Akadémia Krisztina körúti dojo-jában, azaz tatamival borított küzdősport szaktantermében.


Nyáry igazgató úr kíváncsisággal vegyes nyitott szemlélettel állt a kísérlet mellé, és Czeizing Ottó tanár úr szakmai ellenőrzése alatt engedélyezte a közös munkát. Szerencsés véletlen, hogy a tanár úr Karate mesterként és boksz edzőként is elkötelezett híve a küzdősport szemléletű nevelési elveknek, így megnyerve őt terveinknek már könnyű dolgunk volt a gyerekek óráinak megszervezésével.

 

Tudni illik, hogy a nemzeti alaptanterv – NAT – intézkedik a gyerekek önvédelmi, illetve küzdősport oktatásáról. A figyelembe vehető harcművészeti, illetve küzdősportok közül is kiemelkedik a Jiu-Jitsu versenysportja, a Judo. A Judo,- ma már, mint olimpiai sportág- rendelkezik a legkiforrottabb és legátfogóbb oktatási rendszerrel, amit Jigoro Kano mester Japánban, kifejezetten fizikai és szellemi nevelési célra hozott létre a fiatalok számára. A Judo az ősi szamuráj harcmodor egyik, modern kori leszármazottja, az egyik legőszintébb sportág, ami azonnal és kímélet nélkül mutat rá hibáinkra és ösztönöz azok kijavítására. Kiválóan alkalmas nemcsak a tér horizontális és vertikális síkjában való munkára, hanem a társas mozgással járó, közvetlen érzékszervi kontaktus, pozitív feedback –visszacsatolás- során létrejövő idegkapcsolatok sokkolás szerű fejlesztésére is.

Az első edzések alatt a tanuló gyerekek a biztonságos eséstechnika és az Akadémia gyerek és ovijudóval foglakozó szakemberei által, kezdők számára kifejlesztett földharc technikáinak elsajátítása során érthetően berzenkedtek egymás fizikai kontaktusától és a fiúk idegenkedésénél csak a lányok zavara volt nagyobb. De a Jiu- Jitsu, Judo megtalálja azt a nevelést, ami ebből kiemel és a másik tiszteletére koncentrál már ebben a korban is. A gyerekek megtanulták azt a szót, hogy PARTNER.

Így szólították egymást és így is dolgoztak ezután.  A Budoakadémia a kapott óraszámokban egy kezdeti pontról egy tervezett tudásszint elérésére koncentrált, ami egyrészt ad egy biztonságos küzdősport és önvédelmi alapot, másrészt megszeretteti a gyerekekkel a harcművészetek világát, ösztönzi őket az egyesületi edzésekre a kapott sikerélmény alapján.  A Központi Budo Akadémián folyó Ovi Judo, Ifjúsági Judo és a felnőttek Jiu-Jitsu képzése, ezek eredménye, hozadéka mind arra mutat, hogy ezek az ágazatok kiválóan alkalmasak a tanulási koncentráció és az eredmények tervezett elérésére való nevelésnek. Itt kapcsolódik be az iskolai testnevelés és tanulás kölcsönhatásába a tradícionális harcművészeti nevelőmunka.

 

Az I.kerületi, de budai sportélet mindig is kiemelkedő szinten ölelte fel a harcművészeteket, Judo-t, karatét, bokszot és egyéb küzdősportokat. Budapest Budo szíve itt dobog. Az Akadémia központi termének fekvése- Déli Pályaudvar, Széll Kálmán tér közelsége – és felszereltsége kiválóan alkalmas a budai küzdősportélet összefogására. Az iskolai órák alatt igazán jó hangulatú és színvonalas munkát tudunk végrehajtani, aminek hozadékaként kiváló kapcsolat jött létre a gyerekek, tanárok és az edzők között.

A szülőket egy levél kíséretében tájékoztattuk a folyó munkáról. Igyekszünk a gyerekeket bevonni majd a nyári napközi táborokba, balatoni edzőtáborokba. Reméljük, hogy az iskola értékelése pozitív lesz és folytatni tudjuk ezt a munkát, talán szervezettebb és távlatilag messzebb mutató keretekben.
 

Köszönjük az iskola vezetőjének, testnevelőinek és az Akadémia edzőinek a munkát.

 

Shihan Kovács Károly

bottom of page